γονείς με κολικούς

mama’s log 20.1.12 Κολικοί Μέρος Α’ Βρέφη με κολικούς

Posted on: January 24, 2012

Επειδή σ’ αυτό το blog κολικούς ακούς και κολικούς δεν βλέπεις και επειδή πολλοί γονείς λένε ότι τα μωράκια τους υποφέρουν από κολικούς, δε μπορεί το θέμα να λείψει.
Λοιπόν έκανα μια βόλτα στο web και συγκέντρωσα πληροφορίες που μπορεί εύκολα να βρει κανείς αν γκουγκλάρει τις λέξεις βρεφικοί κολικοί. Με ένα μικρό φιλτράρισμα, κατέληξα στις παρακάτω παραγράφους που όπως θα δεις συγκλίνουν σε αρκετά σημεία.

Οι κολικοί είναι συχνό πρόβλημα στα νεογνά. Εντούτοις, παρέρχεται συνήθως μετά την ηλικία 3-4 μηνών. Η αιτία τους δεν είναι γνωστή γι’ αυτό δεν υπάρχει και γνωστή θεραπεία αλλά μερικές φορές υπάρχουν τρόποι που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν το πρόβλημα.  Δεν υπάρχει καμία ειδική θεραπεία για τους κολικούς διότι όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία. Η αιτία των κολικών είναι άγνωστη. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την αιτιολογία των κολικών αλλά δεν έχει αποδειχθεί καμία. Οι γονείς προσπαθούν να βρουν διάφορους τρόπους να ηρεμήσουν το μωρό τους κατά τη διάρκεια του κολικού. Δεν πρέπει οι γονείς να απελπίζονται και πάνω απ’ όλα να θυμούνται ότι δεν προκάλεσαν τους κολικούς από δικό τους λάθος. Ακόμα ότι οι κολικοί θα υποχωρήσουν στη ηλικία των 3-4 μηνών,  ένα σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα που απαιτεί από μέρους τους απλώς λίγη υπομονή. Η στεναχώρια, η απελπισία και ο εκνευρισμός των γονιών είναι  δικαιολογημένα συναισθήματα.   Πηγή: http://www.iliaktida.eu

Νέξτ:

Ο κολικός παρουσιάζεται με το υπερβολικό κλάμα και δυσφορία του μωρού, που κρατά περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα. Είναι ένα συχνό πρόβλημα σε υγιή κατά τα άλλα μωρά. Εκδηλώνεται συνήθως μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες της ζωής.  Κανείς δεν γνωρίζει τα ακριβή αίτια των κολικών.
Ωστόσο, τα μωρά με κολικό φαίνεται ότι παθαίνουν επώδυνες συσπάσεις του εντέρου.
Κάποιοι πιστεύουν ότι οι κολικοί σχετίζονται με τη δίαιτα. Ως πιθανό αίτιο αναφέρεται η ευαισθησία στις πρωτεΐνες του γάλακτος αγελάδας ή η δυσανεξία στη λακτόζη. Ο κολικός εκδηλώνεται συνήθως κατά τον πρώτο μήνα και συχνά υποχωρεί αυθόρμητα όταν το μωρό γίνει 3 ή 4 μηνών. Εάν ο κολικός είναι απλά ένα στάδιο της ανάπτυξης του μωρού, η μόνη «θεραπεία» είναι ο χρόνος. Κανένα φάρμακο (σιμεθικόνη) δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για όλα τα μωρά με κολικούς.  Πηγή: http://www.childit.gr

Άλλο:

Οι κολικοί του πρώτου τριμήνου είναι όντως υπαρκτοί και εκδηλώνονται με έντονη ανησυχία. Εμφανίζονται σε οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου, είναι όμως συχνότεροι τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες. Ουσιαστική θεραπεία των κολικών δεν υπάρχει.  Τέλος , θα πρέπει να τονίσουμε ότι σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και στη διάρκεια των κολικών παίζει η ψυχολογία της μητέρας- όσο πιο ήρεμη είναι η μητέρα τόσο πιο ήρεμο θα είναι και το μωρό της.  Πηγή: http://www.ivf-embryo.gr

Και:

Σχεδόν όλα τα βρέφη περνούν μια περίοδο ανησυχίας. Όταν όμως το κλάμα διαρκεί για περισσότερες από 3 ώρες τη μέρα και δεν οφείλεται σε ασθένεια (όπως για παράδειγμα μια λοίμωξη ή κάποια κήλη), η κατάσταση αυτή περιγράφεται ως κολικοί. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται σε όλα σχεδόν τα βρέφη. Αυτό που διαφέρει όμως είναι η έντασή του. Η διάγνωση των κολικών συνήθως γίνεται από την περιγραφή των γονιών για το κλάμα του μωρού. Πρέπει να ακολουθήσει όμως μια προσεκτική εξέταση του βρέφους για να αποκλειστούν η κοίλες, ο εγκολεασμός και άλλες καταστάσεις. Φόβος, ενθουσιασμός ή απελπισία μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία και κοιλιακό άλγος στο βρέφος. Όταν οι άνθρωποι γύρω στο περιβάλλον του είναι ανήσυχοι, αγχωμένοι ή λυπημένοι το μωρό κλαίει περισσότερο με αποτέλεσμα να κάνει τους γονείς του ακόμα πιο ανήσυχους και λυπημένους κι έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Κάντε διαλείματα! Ο καθένας από τους γονείς μπορεί να αναλάβει βάρδια και να ξεκουράσει τον άλλο. Ο προσωπικός σας χρόνος ηρεμίας και ξεκούρασης είναι πολύ σημαντικός καθώς έτσι θα μπορέσετε να περάσετε πιο ποιοτικό χρόνο με το μωρό σας αμέσως μετά.!  Πηγή: http://www.fkpanoixtiagalia.gr

Για να καταλήξω στο blog του παρακάτω γιατρού που με κάλυψε περισσότερο από τους προηγούμενους:

Ο ορισμός του κολικού είναι αναγκαστικά λίγο υποκειμενικός βασιζόμενος στην φράση «υπερβολικό κλάμα»,  αλλά το υπερβολικό είναι διαφορετικό για τον κάθε γονέα. Για μερικούς, κλάμα περισσότερο από λίγα λεπτά είναι πολύ ενώ για άλλους μπορεί να πάρει αρκετή ώρα μέχρι να ανησυχήσουν. Για πολλούς γονείς όμως 4 ώρες κλάματος μπορεί να φανούν σαν αιωνιότητα από την στιγμή που γνωρίζουμε ότι και η εκτίμηση του χρόνου κλάματος δεν είναι πάντα ακριβής. Στην πραγματική διάσταση του πράγματος κολικός είναι όταν το μωρό κλαίει η φαίνεται ότι κλαίει υπερβολικά κατά τον γονέα ή τους γονείς ή και τους λοιπούς συγγενείς
Λίγα πράγματα στην νεογνική ηλικία είναι τόσο λίγο κατανοητά όσο οι βρεφικοί κολικοί. Κάθε εξήγηση που προσπαθούμε να δώσουμε για την αιτία των κολικών καταρρίπτεται από τις επιστημονικές μελέτες. Οι βρεφικοί κολικοί είναι ένα βασανιστικό ιατρικό πρόβλημα για το οποίο γνωρίζουμε περισσότερο τι δεν είναι παρά το τι είναι.  Η έντιμη εξήγηση ότι δεν υπάρχει κάτι που αποδεδειγμένα θα θεραπεύσει και θα σταματήσει το πρόβλημα εκλαμβάνεται συχνά από τους γονείς σαν αδιαφορία για την κατάσταση του παιδιού από τον παιδίατρο.  Είναι φυσικό να νομίζουμε ότι το παιδί με κολικό, πρέπει να έχει κάποιο είδος πόνου. Η λέξη κολικός προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και σημαίνει δυνατός πόνος. Από διάφορες επιστημονικές μελέτες σε σύγχρονα ερευνητικά κέντρα (ελέγχοντας εγκεφαλικά κύματα επίπεδα ορμονών και άλλες μετρήσεις διάφορων φυσιολογικών παραμέτρων) γνωρίζουμε ότι ο βρεφικός κολικός, δεν οφείλεται σε πόνο. Ενώ ο πόνος διαφαίνεται καθαρά σε άλλες επώδυνες πραγματικά διαδικασίες (πχ τρύπημα με βελόνα στις παρακεντήσεις) Αυτό που φαίνεται, κατά τις εργαστηριακές μετρήσεις σε κολικό δεν μοιάζει με πόνο, αλλά μοιάζει περισσότερο με θυμό!!!!  
Σήμερα πιστεύουμε ότι τα παιδιά που κλαίνε, καταπίνουν περισσότερο αέρα όταν κλαίνε και αυτός ο αέρας κάποτε πρέπει να βγει. Ο κολικός εξηγεί τα αέρια και όχι τα αέρια τον κολικό.
ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;
Δίνετε και στον εαυτό σας κάποιο ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ πότε-πότε ,για να γλιτώσετε από τα κλάματα, αφήνοντας το παιδί σε κάποιο κοντινό συγγενή η σε αξιόπιστη baby sitter.
Στο τέλος να γνωρίζετε ότι υπάρχει πάντα «φως στο τούνελ» γιατί έτσι και αλλιώς, οι κολικοί αρχίζουν σε ηλικία μερικών εβδομάδων και σταματάνε συνήθως στον 4ο-5ο μήνα.
Πηγή: http://pediatrics1.blogspot.com

Αφού λοιπόν είδαμε αναλυτικά τις περιγραφές-ερμηνείες για τους βρεφικούς κολικούς, καταλήξαμε πολύ απλά και κατανοητά στα εξής:

  • είναι κάτι που δεν είναι ακριβώς ασθένεια, δεν το λες και φυσιολογικό όμως
  • δεν έχει σαφή και εξακριβωμένα αίτια αλλά αν είσαι βρέφος έως 3-4 μηνών λίγο δύσκολο να την σκαπουλάρεις
  • δεν υπάρχει επίσημη επιστημονική θεραπεία, αλλά αν θηλάζεις καλού κακού πρόσεχε τι τρως
  • μπορεί να σου φανεί απλό σαν λύση ένα ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ή ένα καλό μπάνιο θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα κι ίσως έτσι το μεταφέρεις στο μωρό σου.
  • δεν είναι ακριβώς ψυχολογικό πρόβλημα αλλά να ‘χεις την αγκαλίτσα έτοιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή
  • αν δεν πιάσει η αγκαλίτσα έχεις πάντα εναλλακτικές όπως: απορροφητήρας, πιστολάκι μαλλιών, ηλεκτρική σκούπα ή βόλτα με το αυτοκίνητο γύρω από το τετράγωνο. Πολύ νορμάλ πράγματα δηλαδή, κι εγώ αν λείπει ο μπαμπάς μας και δεν έχω αγκαλίτσα δεν ανησυχώ γιατί υπάρχει πάντα ο απορροφητήρας…

Ε, μετά από όλα αυτά τα σαφή συμπεράσματα δε νομίζω να έχεις πια καμιά απορία και να μην ξέρεις τι να κάνεις για να τους αντιμετωπίσεις…!!
….
……..
Τι?
Τι δεν κατάλαβες?
Ε, δεν τρώγεσαι πια, δεν φταίει κανείς, εγώ φταίω που έχω επιστρατεύσει γιατρούς, bloggers και ειδικούς μωρολόγους-βρεφολόγους να σου πουν τι είναι οι κολικοί, γιατί υπάρχουν και τι να κάνεις.

Ετοιμάσου για το επόμενο post λοιπόν που θα είναι, για τι άλλο? Για γονείς με κολικούς…

6 Responses to "mama’s log 20.1.12 Κολικοί Μέρος Α’ Βρέφη με κολικούς"

ένα ποτηράκι κρασί πάντως βοηθάει αρκετά:) για τη μαμά, όχι για το μωρό. όταν τα νεύρα γίνονται κουρέλια και το μωρό δε σταματά και δεν υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια, λίγο κρασί ή λίγο εκτονωτικό κλάμα πάντα βοηθούν! (όχι δεν έγινα αλκοολική με λιγ κρασάκι).
επίσης τώρα που πέρασαν για τα μωρά μου κολικοί, έχω να πω και κάτι ακόμα. εγώ δεν κατάφερα να βρω τρόπο να μη γίνομαι ράκος από το συνεχές κλάμα. πολύ απλά τα νεύρα μου δεν αντέχουν το κλάμα του μωρού. ΟΜΩΣ το προβλημα αντιμετωπιστηκε. οι κολικοι πέρασαν. Πάντα περνάνε. Ακόμα κι αν νομίζεις πως ο χρόνος έχει κολλήσει και το μωρό θα είναι για πάντα δύο μηνών και θα ξεφωνίζει.

Έχεις πολύ δίκαιο Έλενα! Πραγματικά πέφτεις στην αυταπάτη να πιστεύεις ότι το μωρό θα είναι για πάντα δύο μηνών και θα τσιρίζει ασταμάτητα!! Κι εγώ έχω αντίστοιχη εμπειρία που θα περιγράψω στο επόμενο post. Θέλει πολύ γερά νεύρα για να αντέξεις αυτό το κλάμα.
Λίγο κρασί λοιπόν, μμμμ ναι συμφωνώ! Λίγο κρασί και τ’αγόρι μου!!!

πι.ες. πως πάει το blog??

ευτυχως για μας τουλαχιστον οσο παει βελτιωνεται το πραγμα. γινονται ολο και πιο συνεργασιμα τα μικρα μου. δεν ειμαι απο αυτους που τους αρεσουν τα μωρα γιατι ‘οπου τα βαλεις καθονται’!
το blog λιγακι αργα, λογω υποχρεωσεων, αλλα μου αρεσει σα διαδικασια, χαιρομαι που το ξεκινησα. με εκπληξη μου το βρηκα στη λιστα του ‘μαμα…δες μπαμπα…δες’:)
ποσο χρονων ειναι τωρα τα ζουζουνια σου?

Ακόμα δεν έχω συνέλθει από τη τραυματική εμπειρία που είχα με των 28 ετών νινί μου (τώρα!)…είχε κολικούς από 7 το πρωί μέχρι 7 το βράδυ, για 6 μήνες και δυο μέρες!
Αφού είχα κάνει τα πάντα, μόνη μου αποφάσισα να σταματήσω το μπουκάλι γάλα και άρχισα να τον ταίζω κανονικά, δλδ πρωινό, γάλα με μπισκοτάκι, μεσημέρι λαχανικά και αυγό ή ψάρι, απόγευμα σπιτική φρουτο-κρεμούλα και το βράδυ γάλα σε μπουκάλι…και ως εκ θάυματος σταμάτησε την ίδια μέρα!

Πάω για κρασάκι,,,να ξεχάσω! 😉

ΥΓ: Ο Παραμυθάς- μπαμπάς, μου είχε δηλώσει τότε πως αν δεν ηρεμούσα…θα χωρίζαμε, αφού κοιμόταν στον καναπέ…απαπα…κόλαση και είχα και άλλα δυο παιδιά 8 και 12 ετών!!!

χαχαχαχα μου φαίνεται τελικά το παιδί πεινούσε για 6 μήνες και 2 μέρες!!! Άκαρδη μάνα το είχες με το γαλατάκι, που ν’ αντέξει!!! Σου έλεγε με τον τρόπο του κι αυτό ΠΕΙΝΑΩ!!
Όσο για τα άλλα δυο παιδιά, το ‘χω ξαναπεί, μου φαίνεται μαγική εικόνα, πως το κάνατε ιδέα δεν έχω, ήρωες!

Στην υγειά μας λοιπόν! 🙂

Κοίτα να δεις, τον μεγάλο μου γιο τον γέννησα στη Γαλλία, εκεί από τον τρίτο μήνα ταίζουν τα παιδιά με λαχανικά και σηκώτι ή μυαλό ή ψάρι ή μοσχάρι…και μια χαρά θηρίο ο Frederic…αυτό σκέφτηκα και άλλαξα με τον “κολικόπληκτο”. Κωνσταντίνο..εδώ σου λένε γάλα τους πρώτους 6 μήνες και σιγά σιγά τροφές…

Αχ! καλή δύναμη…και όλα παιρνούν σ’ αυτή τη ζωή…ακόμα και εμείς! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

γράψε το mail σου και θα λαμβάνεις τα posts πριβέ ;-)

Join 1,649 other followers

Με φωνάζουνε Τζίνι

Με φωνάζουνε Τζίνι

Kill Bill

Ιστορία γέννας Μέρος 1ο

Ιστορία γέννας Μέρος 2ο

Πρόγραμμα βρέφους: The Baby Daily!

happy baby daily

λίστα εγκυμοσύνης

οι τύποι της μαμάς

ωραία ήταν στις γειτονιές!!

Ψηφιακές Γειτονιές

κάνε τη ζωή σου εύκολη!

μπαμ! πρωτότυπα διαφορετικά προσκλητήρια

μπαμ! προσκλητήρια γάμου - βάπτισης

ένα ίσον κανένα???…δε νομίζω! η απάντηση μιας μαμάς με 3 παιδιά:

ένα ίσον κανένα??? ..δε νομίζω….

σου προτείνω να διαβάσεις:

μπεμπάκο! του Χρήστου Παπαναστασίου

ημερολόγιο εγκυμοσύνης από έναν μπαμπά!

%d bloggers like this: