γονείς με κολικούς

Mama’s log 16.1.12 The mommy brain η άλλη άποψη

Posted on: January 16, 2012

Έχω τον εγκέφαλο της μητέρας δεν θα το αρνηθώ. Ξεκίνησε αρχικά με τον συρρικνωμένο εγκέφαλο της εγκυμοσύνης όπου το μέγεθός του είναι αντιστρόφως ανάλογο με το μέγεθος της κοιλιάς. Δηλαδή όσο μεγαλώνει η κοιλιά σου μικραίνει ο εγκέφαλος. Μη γελάς εσύ που είσαι στον τρίτο, στον έβδομο θα τα πούμε. Και προχωρήσαμε στον εγκέφαλο της μητρότητας. Εδώ μιλάμε για το ανάποδο. Τρισεκατομμύρια πληροφορίες τοποθετημένες άτακτα σε όλα τα σημεία του. Αν ήταν laptop θα κάναμε ένα format και μετά θα τα περνούσαμε σιγά σιγά όλα μέσα όμορφα τακτοποιημένα. Δεν είναι όμως με αποτέλεσμα η πληροφορία με το τηλέφωνο της babysitter να βρίσκεται δίπλα στην πληροφορία με το σημείο που είναι οι σακούλες της ανακύκλωσης. Με αυτό το μυαλό πορεύομαι τα τελευταία 2 χρόνια σχεδόν.

 
Με όλο αυτό το συνονθύλευμα πληροφορίας στριμωγμένο και στοιβαγμένο στο κεφάλι μου έμαθα να δικαιολογώ όλους όσους κατά διαστήματα από τότε που γέννησα μου πετάνε την φράση ‘’εντάξει εσύ τα’ χεις χάσει’’. Όχι μόνο τους δικαιολογώ, αλλά πιάνω τον εαυτό μου να το παραδέχεται σιωπηλά ‘’τα ‘χω χάσει μάλλον’’ σε κάτι φάσεις που δε μπορώ πια να θυμηθώ την ξανθιά πρωταγωνίστρια του προπέρσινου μπλοκμπάστερ. Ναι, ναι, κουνάω το κεφάλι απογοητευτικά και ομολογώ: ΤΑ ‘ΧΩ ΧΑΣΕΙ.

 
Ώσπου μια μέρα –πάντα έρχεται αυτή η μέρα να το ξέρεις- ανακάλυψα την άλλη πλευρά του νομίσματος. Την πλευρά που προτείνει μεταξύ άλλων το εξής:  ‘’Αντί να βλέπεις το μυαλό σου σα να είναι μονίμως αγχωμένο, άρχισε να το βλέπεις σα να είναι γεμάτο από καινούρια και πολλά ερεθίσματα’’. Και συνεχίζει: ‘’Η εμπειρία της σύλληψης ενός παιδιού, της εγκυμοσύνης και τελικά της γέννας αυξάνει τα ερεθίσματα του νευρικού συστήματος σε πέντε τομείς: της αντίληψης, της αποτελεσματικότητας, της ανθεκτικότητας, της κινητοποίησης και πέμπτο και κυριότερο της συναισθηματικής νοημοσύνης. . Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν χρειάζεται να είσαι βιολόγος ερευνητής του DNA για να αντιληφθείς τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των μητέρων. Απλώς αναρωτήσου πόσες από τις εργαζόμενες μητέρες που ξέρεις χρησιμοποιούν όντως το διάλειμμα για φαγητό μόνο για φάνε!’’

 
Δεν τα λέω εγώ αυτά αγάπη μου, η Katherine Ellison τα λέει στο βιβλίο της: ‘’The mommy brain: How motherhood makes us smarter’’. Μη βιάζεσαι να κρίνεις, γιατί η Ellison είναι διαβασμένη και παραθέτει έγκυρες κοινωνιολογικές και νευρολογικές έρευνες για να υποστηρίξει τα συμπεράσματά της, μια διαδικασία δηλαδή που συνήθως απουσιάζει από βιβλία σχετικά με γονείς. Με κωμικά παραδείγματα της δικής της ζωής αλλά και των φίλων της, η Ellison εδραιώνει την άποψή της που λέει ότι η μητρότητα είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ισόβια αναζήτηση της ευφυίας.
Για σκέψου το λίγο την επόμενη φορά που θα γκρινιάξεις επειδή ξέχασες να βάλεις μαλακτικό στο πλυντήριο. Μεγαλώνεις παιδί αγάπη μου, prioritise!
……………………..
………………………………
……………………………………
Νιώθεις καλύτερα τώρα;  E; εξυπνούλα μου;
Εγώ ναι. Και μετά την ανακάλυψη για τη μητρότητα και την εξυπνάδα περιμένω και το βιβλίο που θα εξηγεί γιατί οι ορμόνες της περιόδου μας κάνουν καλύτερους ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ. Να τελειώνουν ένα ένα αυτά τα καυτά ζητήματα.

‘’Πρέπει να τα βλέπουμε όλα σαν ευκαιρίες μάθησης και εξάσκησης του μυαλού. Είτε πρόκειται για ένα ξέσπασμα οργής ή για μια τσίχλα χωμένη μέσα στην εσοχή του dvd player’’ προτείνει η Ellison. Πάω τώρα κι εγώ λοιπόν να εξασκήσω το μυαλό μου στην εξουδετέρωση της οσμής της ξεχασμένης πάνας (αυτής με τα κακά ναι, όχι την απλή) που βρέθηκε για κάποιο λόγο στο κομοδίνο της κρεββατοκάμαρας μετά από μια ημέρα. Γιατί βρέθηκε εκεί; Ω, μα γιατί φυσικά το υπέροχο-multitasking μυαλό μου την ώρα που τη μετέφερε ταυτόχρονα μιλούσε στο τηλέφωνο δίνοντας λεπτομερείς πληροφορίες για ένα ταξίδι αστραπή στην Βαρκελώνη και έβγαζε τα ρούχα από το πλυντήριο. Σκέψου την πάνα σαν…πως να το πω…collateral damage….πως το λέτε εσείς εδώ; parapleyres apolies ???

Φιλιά

Πληροφορίες για το βιβλίο της Ellison θα βρεις εδώ: the mommy brain

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

γράψε το mail σου και θα λαμβάνεις τα posts πριβέ ;-)

Join 1,649 other followers

Με φωνάζουνε Τζίνι

Με φωνάζουνε Τζίνι

Kill Bill

Ιστορία γέννας Μέρος 1ο

Ιστορία γέννας Μέρος 2ο

Πρόγραμμα βρέφους: The Baby Daily!

happy baby daily

λίστα εγκυμοσύνης

οι τύποι της μαμάς

ωραία ήταν στις γειτονιές!!

Ψηφιακές Γειτονιές

κάνε τη ζωή σου εύκολη!

μπαμ! πρωτότυπα διαφορετικά προσκλητήρια

μπαμ! προσκλητήρια γάμου - βάπτισης

ένα ίσον κανένα???…δε νομίζω! η απάντηση μιας μαμάς με 3 παιδιά:

ένα ίσον κανένα??? ..δε νομίζω….

σου προτείνω να διαβάσεις:

μπεμπάκο! του Χρήστου Παπαναστασίου

ημερολόγιο εγκυμοσύνης από έναν μπαμπά!

%d bloggers like this: