γονείς με κολικούς

mama’s log 25.10.11 Συνάχι: Νύχτες με τον εχθρό μου..

Posted on: October 26, 2011

Μην το παίρνεις σα δεδομένο. Ναι για ‘σένα λέω, που το μωράκι σου έγινε 2 ετών και νομίζεις πως ξέρεις τα πάντα. Να σκέφτεσαι ότι υπάρχουν κι οι άλλοι, οι μάνες με το ένα μωρό που δουλεύουν όλη μέρα και οι κουρασμένοι μπαμπάδες με τα 5 μηνών δίδυμα που ανακαλύπτουν ξαφνικά ένα βράδυ ότι τα μωρά δεν ξέρουν και δεν μπορούν να φυσήξουν τη μύτη τους!

Τι να κάνουμε? Δεν γεννηθήκαμε όλοι επαγγελματίες γονείς. Είπαμε αυτό το blog είναι για γονείς με κολικούς.

Λοιπόν, το συνάχι είναι συνηθισμένο φαινόμενο τώρα πια που ο Billy the kid είναι 19 μηνών. Η πρώτη μας φορά ήταν δραματική. Καταρχάς την πρώτη φορά δεν ήξερα ούτε τα μισά από αυτά που ξέρω τώρα. Απλώς ένα βράδυ δεν κοιμηθήκαμε. Εκτός κι αν υπολογίζονται σαν ύπνος κάτι μισάωρα εξαντλημένα κάθε 2 ώρες. Οι λύσεις που είχα ήδη προβλέψει να έχω στο σπίτι καθότι control freak, αποδείχτηκαν για τα σκουπίδια. Ήτοι οι γνωστές αμπούλες ορού που μπορεί κανείς να προμηθευτεί ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ από φαρμακεία ή από σούπερ μάρκετ. Επίσης και η συσκευή αποσυμφόρησης της μύτης, το γνωστό otrisalin. Το πρόβλημα ξεκινά βέβαια από το γεγονός ότι καμία σχεδόν μαμά σήμερα δεν εκπαιδεύεται για τα βασικά θέματα της ανατροφής του βρέφους από μαίες ή παιδιάτρους. Συμπεριλαμβανομένης και εμού φυσικά. Τώρα θα μου πεις τι σου λέω ε? Κοίτα κοπελιά, εγώ δουλεύω όλη μέρα από τα 18 μου περίπου, λες να ξέρω πως να βγάζω τη μύξα από βρέφος? Και μάλιστα χωρίς να του δημιουργήσω ωτίτιδες ή τραυματισμούς στη μύτη? Όχι βέβαια! Και να σου πω κάτι? Οι περισσότερες δεν ξέρουν. Απλώς μαθαίνουν ρωτώντας και ξενυχτώντας. Στα ιδιωτικά μαιευτήρια ξοδεύεις 8-9 χιλιάδες ευρώ για να γεννήσεις. Σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο, θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη ένα μέρος αυτού του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ποσού, αντί να μπαίνει στις τσέπες των ιδιοκτητών, να δαπανάται σε εκπαιδευτικά σεμινάρια για τις νέες μαμάδες. Αντ’ αυτού, σε ξεπετούν 5 λεπτά περίπου πριν φύγεις για το σπίτι με το 3 ημερών μωρό σου, λέγοντάς σου πως να του αλλάζεις πάνα και πως να το πλένεις, συμβουλές της πλάκας, στο πόδι, τις οποίες μέχρι να πας σπίτι τις έχεις ξεχάσει. Ούτε λόγος για manual!!!

Στο προκείμενο: Εκείνη την αποφράδα νύχτα ανακάλυψα ότι δεν ξέρω τίποτα για το βρεφικό συνάχι. Ήμασταν δε έτοιμοι με τον άνδρα μου μετά την 47η φορά που πεταχτήκαμε απ’ το κρεββάτι να τον πάμε στο Παίδων, κάτι να κάνουμε τέλος πάντων για να βάλουμε τέλος σ’ αυτό το μαρτύριο. Τέτοια ασχετοσύνη.

Γιατροσόφι #1: αμπούλες ορού

Αλλά δεν φταίγαμε εμείς. Μας είπαν να έχουμε στο σπίτι αμπούλες ορού. Ε, και? Μας έδειξαν πως να τις χρησιμοποιούμε? Όχι. Λοιπόν οι αμπούλες αυτές είναι τρομερά χρήσιμες όταν αντί για μωρό τις βάζεις σε μια πλαστική κούκλα. Έχουν άριστο αποτέλεσμα, η κούκλα έτσι κι αλλιώς δεν ανέπνεε, οπότε γιατί να το κάνει τώρα κι εσύ κοιμάσαι με το κεφάλι σου ήσυχο. Υποτίθεται πως πρέπει να πιέσεις το φιαλίδιο της αμπούλας βάζοντάς το στο ρουθουνάκι του μωρού ώστε ο ορός να εκτοξευθεί μέσα και να καθαρίσει τη μύτη του. Προσωπικά πιο εύκολο μου φαίνεται να κατεβάσω το cpr ενός δύσκολου πελάτη παρά αυτό (= κάτι δικά μου, μη δίνεις σημασία).

Δοκίμασε να το κάνεις, όχι δοκίμασε σε βλέπω έχεις την αμφιβολία στο βλέμμα, έτοιμη να με κριτικάρεις. Δοκίμασε και αν το καταφέρεις έλα να μου το πεις. Λοιπόν αυτό εμάς δε μας βοήθησε. Επιπλέον πετάξαμε όλες τις αμπούλες σχεδόν γεμάτες διότι είναι έτσι κατασκευασμένες ώστε να μην αδειάζει με την πρώτη πίεση όλο το περιεχόμενό τους. Στις οδηγίες τους αναφέρουν ότι δε μπορείς να κρατάς τη μισογεμάτη αμπούλα για την επόμενη μέρα οπότε την πετάς.

Γιατροσόφι #2: συσκευή αποσυμφόρησης μύτης

Μας είπαν ότι πρέπει να έχουμε μία συσκευή καθαρισμού της μυτούλας. Πήραμε την otrisalin. Εδώ κάτι κάναμε αλλά και πάλι ο τρόπος χρήσης της είναι διφορούμενος. Πρόκειται για μία πλαστική μικρή φιάλη με στόμιο μιας χρήσης, το οποίο προσαρμόζεται στο ρουθούνι του μωρού. Η φιάλη από την άλλη πλευρά έχει σωληνάκι που καταλήγει σε ένα στόμιο. Χρειάζονται περίπου 2-3 ενήλικες για να την κάνουν αυτή τη δουλειά που οι διαφημίσεις και οι επαγγελματίες μάνες σου παρουσιάζουν ως ‘’ευκολάκι’’. Ο ένας κρατάει το μωρό αγκαλιά, προσπαθώντας να του ακινητοποιήσει τα χεράκια. Είναι φυσικό το μωράκι να νιώθει πως θα πνιγεί όταν του χώνεις ένα στόμιο στη μύτη οπότε καταλαβαίνεις τι ξύλο τρως (ειδικά σε ηλικίες πάνω από 12 μηνών που έχει δύναμη). Ο άλλος προσπαθεί με το ένα χέρι να βάλει το ένα στόμιο στο ρουθούνι του παιδιού ενώ με το άλλο χέρι κρατά το άλλο στόμιο στο στόμα του και ρουφά ώστε να τραβήξει τις μύξες από τη μύτη του παιδιού. Καλό είναι να υπάρχει κι ένας τρίτος ενήλικας που να προσπαθεί να κρατήσει το στόμιο σταθερό στο ρουθουνάκι γιατί όσο και να το παλεύεις το παιδί κουνιέται και βγαίνει.

Τα στόμια μιας χρήσης που μπαίνουν στο ρουθούνι κοστίζουν περίπου 5€ η δεκάδα. Μέχρι να μάθεις να το χρησιμοποιείς υπολόγισε 15€ φύρα. Εδώ να πω πως θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί παιδίατροι συνιστούν να μην ρουφάς με όλη σου τη δύναμη γιατί μπορεί να προκαλέσεις τραυματισμούς στη μυτούλα. Προσωπικά δεν βρήκα ποτέ αυτή την συσκευή ιδιαίτερα χρήσιμη. Όμως επειδή οι απόψεις διίστανται, υπάρχει και αυτή του μπαμπά μας που επιμένει να την χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα και μάλιστα να ρουφά τη μύτη του Billy the kid, like there is no tomorrow….αλλά να μην σε κουράζω με τα οικογενειακά μας…

Γιατροσόφι #3: otrivin, η σωτηρία!

Μέσα στο παραλήρημα της μαύρης νύχτας λυγίσαμε και πήραμε τον γιατρό τηλέφωνο ο οποίος –ω! του θαύματος!- μας ρώτησε το απλούστατο: otrivin παιδικό έχετε???  ΟΟΟΧΙΙΙ! Μα πως μου διέφυγε? Την επομένη πήγα στο φαρμακείο και πήρα 3. Προσοχή κι εδώ: Ναι είναι μαγικό φάρμακο. Όπως ανοίγει τη δική σου μύτη, ανοίγει και του παιδιού και μπορεί επιτέλους να κοιμηθεί και να αναπνέει. Αλλά δεν θέλει υπερβολή. Ρωτάς τον παιδίατρο και ακολουθείς πιστά τις οδηγίες του. Εγώ προτιμώ να του βάλω μόνο πριν τον ύπνο ώστε να μπορέσει να ξεκουραστεί. Κατά την διάρκεια της ημέρας ακολουθώ πιστά το γιατροσόφι #4 που ακολουθεί.

Γιατροσόφι #4: σύριγγα με φυσιολογικό ορό, η αποκάλυψη!

Και φτάσαμε στο δια ταύτα. Η καλή μας μαία που έχω ξαναπεί ότι είχα την τύχη να συμβουλευθώ, μου το είπε ξεκάθαρα από τότε που ο Billy the kid ήταν ημερών:

1ον μην κάνεις τη βλακεία να πάρεις αμπούλες ορού. Θα πάρεις ένα μπουκάλι φυσιολογικό ορό από το φαρμακείο. Βολεύουν αυτά του μισού λίτρου. Των 250ml είναι πολύ μικρό και τελειώνει αμέσως ενώ του λίτρου είναι πολύ μεγάλο και άβολο. Να προτιμήσεις τα μπουκάλια που έχουν λάστιχο από πάνω όχι αυτά με καπάκι που ξεβιδώνει γιατί δεν θέλουμε να το ανοίξουμε. Θέλουμε να βάλουμε σύριγγα.

   
2ον θα πάρεις σύριγγες των 5ml. Πάρε αρκετές για να έχεις και να μπορείς να τις αντικαθιστάς ανά τακτά χρονικά διαστήματα ειδικά όταν είναι πολύ μωρό και δεν θέλεις να έχουν μικρόβια.

3ον βγάζεις την βελόνα από την σύριγγα και την καρφώνεις στο επάνω μέρος του ορού, στο λάστιχο. Η βελόνα θα παραμείνει καρφωμένη στον ορό μέχρι να τελειώσει το μπουκάλι και θα την χρησιμοποιείς για να τραβάς ορό με την σύριγγα.

 

4ον αναποδογυρίζοντας τον ορό τραβάς με την βελόνα ορό για να γεμίσει η σύριγγα. Κάποιες βελόνες δεν τραβούν τόσο καλά. Σ’αυτή την περίπτωση δοκιμάζεις άλλη βελόνα από άλλη σύριγγα. Μην πετάς ποτέ τις σύριγγες γιατί μπορεί να σου χρειαστούν σε τέτοιες περιπτώσεις. Τις κρατάς με τη θήκη τους εννοείται σε σημείο που δεν φτάνει το παιδί.

5ον το μωρό πρέπει να είναι καθιστό με κλίση προς τα μπροστά. Όταν είναι πολύ μικρό μπορείς να το κρατάς με το ένα χέρι ώστε να είναι το προσωπάκι του προς τα κάτω. Μεγαλώνοντας μπορεί να κάθεται στην αλλαξιέρα και να σκύβει μπροστά. Βάζεις μια πετσετούλα μπροστά του για να μην βρέχεται από τον ορό που θα πέσει. Αδειάζεις την σύριγγα με τον ορό στο ένα ρουθούνι προσεκτικά όχι με πολύ δύναμη. Θα δεις ότι ο ορός θα βγει από το άλλο ρουθούνι βγάζοντας και τη μύξα που το ταλαιπωρεί. Επαναλαμβάνεις μέχρι να καθαρίσει η μυτούλα. (καλό θα ήταν να το έχω κι αυτό σε φωτο αλλά δε μπορώ να τραβάω ταυτόχρονα φωτογραφίες, είπαμε multitasking όχι χταπόδι!)

Tip: Επειδή στον ύπνο δυσκολεύονται περισσότερο να ανασάνουν, όταν έχει συνάχι ο Billy the kid, βάζω ένα μαξιλάρι, όχι πολύ φουσκωτό, κάτω από το στρώμα στο κρεββάτι του ώστε να δημιουργήσω μια μικρή κλίση. Διευκολύνει πολύ την αναπνοή.

Αυτό ήταν. Στην αρχή θα φωνάζει και θα κλαίει. Κάποια στιγμή που θα δει ότι η μυτούλα του ανοίγει με αυτόν τον τρόπο, θα γκρινιάζει μεν, θα κάθεται δε. Καλό κουράγιο γιατί δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα της μητρότητας και όχι δεν συγκαταλέγεται στις χαρές του να είσαι γονιός!

 

Υ.Γ. Διαβάζω σε κάτι site για γονείς ότι καλό είναι στα βρέφη όταν έχουν συνάχι να ”στάξεις” λίγες σταγόνες φυσιολογικό ορό στο ρουθούνι τους. Κι εκεί τελειώνουν οι επιστημονικές συμβουλές τους. Ελάτε εδώ εσείς έξυπνοι γιατροί  κι όποιος καταφέρει να ”στάξει” λίγες σταγόνες στα ρουθούνια του Billy the kid να μου γράψει…για να το πω light…!

12 Responses to "mama’s log 25.10.11 Συνάχι: Νύχτες με τον εχθρό μου.."

Είναι ανάλογα και στο παιδί βέβαια όπως είπε η προλαλήσασα …. εγώ έχω βολευτεί με το οτριζαλιν και τις αμπουλες με τον φ.ορο…δεν κάθεται βεβαια οπως θα ηθελα και σιγουρα δεν παίρνει θέση ειδικα τις πρωτες φορες αλλα με το που θα θυμηθει-καταλαβει οτι αυτο ειναι καλο γιατι ξαφνικα αναπνεει καλυτερα, ολα γινονται πιο ευκολα…περναμε και κανενα πεντα-δεκαλεπτο προσπαθωντας και καλα να το κανει μονος του για να εξοικειωθει λιγο, δυο στις 5 φορες βοηθαει κι ο μπαμπας γιατι γινεται μαχη, αλλα μια χαρα τελικα…
οσο για το otrivin bebe επισης μας εχει βολεψει, εννοειται με φειδω και συνεση ειτοι συμβουλευομαστε παιδιατρο…συνηθως λενε πριν τον υπνο…οταν ειναι βρεφος μεχρι και 2 φορες τη μερα,τωρα που μεγαλωσε – 20 μηνων- μεχρι και 3…εγω εμεινα στις 2….

ακριβώς αυτό ισχύει, δεν κάθεται στην αρχή αλλά μόλις θυμηθεί-καταλάβει ότι του κάνει καλό, κάθεται και το υπομένει…τι να κάνουν κι αυτά τα γλυκούλικα! Είναι λίγο βάρβαρο πάντως, εγώ μια φορά δοκίμασα να το κάνω στη μύτη μου και πετάχτηκα μέχρι πάνω…!!!

Α! και να σας πω και κατι αλλο….δεν ειναι και σάμαλη…με την πρωτη μυξα ή με το παραμικρό κατευθείαν καθάρισμα…εφοσον αναπνέει κανονικά στην αρχή και στο τέλος (αφου έχει ‘πηξει’ η μυξα…) μια χαρά δουλίτσα κανουν και τα χαρτομαντηλα και δεν θέλουμε να γινει και καμια ζημια με το πολυ καθαρισμα και δεν υπαρχει λογος για υπερβολες…ετσι κι αλλιως η μυτη δεν σταματαει να ‘τρεχει’, γι αυτό άλλωστε όπως λέει και μια φίλη τα΄λένε μυξιαρικα!
Άποψή μου έτσι?

όπως πάντα το άρθρο σου κατατοπιστικότατο,λεπτομερέστατο και φυσικά..φωτογραφικό!
λοιπόν, έχω να προσθέσω – προτείνω και από προσωπική εμπειρία (της δικής μου μύτης πρώτα και μετά του υιού) το fysiomer baby. φωτογραφία δεν διαθέτω..είναι το γνωστό σπρει με θαλασσινό νερό, που διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία. θεωρώ ότι κάνει πολύ καλύτερη δουλειά απ’ όσο ο φυσιολογικός ορός, οπότε αν θέλεις δοκίμασέ το. η χρήση του γίνεται με τον ίδιο τρόπο που περιέγραψες ή βάζοντας το μωρό ανάσκελα στην αλλαξιέρα και γυρνώντας το κεφάλι του αντίστοιχα μιά προς τα δεξιά και μια προς τα αριστερά.
όσον αφορά τις ” καλές συμβουλές” έχω διαβάσει ότι ήδη από ενός έτους το μωρό το μαθαίνεις να φυσά τη μύτη του βάζοντας κάτω από αυτή ένα καθρεπτάκι και φυσάει μέχρι να το θολώσει ή ένα χαρτομάντηλο για να κουνιέται από τον αέρα που βγαίνει από τη μύτη…σαν παιχνίδι.ο δικός μου, 18 μηνών τώρα, φυσάει τη μύτη του με ένα χαρτομάντηλο για λίγο όταν μιμείται εμένα, αλλά ούτε το καθρεπτάκι θολώνει ούτε το χαρτομάντηλο το κάνει σημαια..

Έτσι κι ο Billy, όταν μιμείται εμάς ή τη γιαγιά που ήταν κρυωμένη παίρνει χαρτομάντηλο και κάνει πως φυσάει αλλά μέχρι εκεί!!! χαχαχαχα

ΤΑ 2 ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑΤΡΟΥ Κ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΑ Κ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΕΝΙΩΘΑ ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΦΑΛΑΓΚΑ!!!!!!!ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΕΝΟΧΕΣ ΕΙΜΑΙ!!!!
ΤΩΡΑ ΚΥΡΙΕΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 3 ΤΙ ΚΑΝΩ???????????

Σοφία μου, δεν ξέρω τι να σου πω τώρα που είναι 3 το καμάρι σου. Αλλά θα ήθελα να μου λες εσύ, μια κι ο δικός μου είναι 2 ώστε να ξέρω τι με περιμένει!!!
Σοβαρά τώρα, έχει μάθει να φυσάει τη μύτη του; Αν ναι τότε θα είναι λίγο πιο εύκολη η φάση με το συνάχι. Αν όχι, προσπάθησε όσο μπορείς να του μάθεις, κάντο σαν παιχνίδι αν βλέπεις ότι πιάνει. Διαφορετικά ο Θεός μαζί σου! Όπως και να ‘χει εδώ θα ‘μαστε και θα τα λέμε!!

φιλιά πολλά

Εμείς γνωρίζαμε για τη σύριγγα και τον ορό από την παιδίατρό μας. Πρόσφατα χρησιμοποίησε ένα σύστημα σύριγγας που στην άκρη έχει μία στρογγυλεμένη μύτη σιλικόνης. Το παιδί δεν τραυματίζεται γιατί αυτό δεν εισχωρεί στη μύτη. Χρησιμοποιούμε σύριγγα εδώ και 1,5 χρόνο αλλά με τη νέα αυτή σύριγγα είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο!

Ελισάβετ πολύ ωραίο αυτό που λες. Θα το ψάξω κι εγώ.. δεν είχα ιδέα…

Μήπως μπορείς να γράψεις την μάρκα της νέας σύριγγας? Ευχαριστώ εκ των προτέρων 🙂

Ο παθολόγος μου σύστησε το εξής για ενήλικες: nasaline http://www.nikoma.gr/?page_id=16) Το παιδικό απευθύνεται για 4-12 ετών , δεν ξέρω αν συνίσταται σε μωράκια…

Ναι, είναι το Nasaline Junior. Όντως στη συσκευασία αναγράφει για ηλικίες από 4 ετών. Εμάς το χρησιμοποίησε η παιδίατρος στην κόρη μας όταν ήταν πιο μικρή από 4 και το χρησιμοποίησα κι εγώ στα παιδιά μου, με τη διαφορά ότι δεν άδειαζα ολόκληρη την ποσότητα του ορού που είχε μέσα η σύριγγα αλλά πολύ λιγότερη. Ήταν δηλαδή μικρή ποσότητα όπως της σύριγγας 5-10ml, που όμως έμπαινε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στο ρουθούνι.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

γράψε το mail σου και θα λαμβάνεις τα posts πριβέ ;-)

Join 1,649 other followers

Με φωνάζουνε Τζίνι

Με φωνάζουνε Τζίνι

Kill Bill

Ιστορία γέννας Μέρος 1ο

Ιστορία γέννας Μέρος 2ο

Πρόγραμμα βρέφους: The Baby Daily!

happy baby daily

λίστα εγκυμοσύνης

οι τύποι της μαμάς

ωραία ήταν στις γειτονιές!!

Ψηφιακές Γειτονιές

κάνε τη ζωή σου εύκολη!

μπαμ! πρωτότυπα διαφορετικά προσκλητήρια

μπαμ! προσκλητήρια γάμου - βάπτισης

ένα ίσον κανένα???…δε νομίζω! η απάντηση μιας μαμάς με 3 παιδιά:

ένα ίσον κανένα??? ..δε νομίζω….

σου προτείνω να διαβάσεις:

μπεμπάκο! του Χρήστου Παπαναστασίου

ημερολόγιο εγκυμοσύνης από έναν μπαμπά!

%d bloggers like this: