γονείς με κολικούς

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ βρέφους ‘’The Π word’’ 2ο μέρος: The Baby Daily

Posted on: September 14, 2011

happy baby daily

O φίλος μου ο Νικήτας, μπαμπάς του Πέτρου, μου έστειλε στο facebook  το παρακάτω link: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/features/the-great-gina-ford-debate-1864825.html   μόλις ανέβασα  το προηγούμενο post.

Το θέμα βρέφος και πρόγραμμα χωρίζει τους γονείς σε 2 στρατόπεδα με φανατικούς υποστηρικτές έκαστο. Σ’ όποιο στρατόπεδο κι αν ανήκεις, το επέλεξες γιατί αυτό ήταν το καλύτερο για το δικό σου παιδί. Η Gina Ford, συγγραφέας του αμφιλεγόμενου οδηγού ‘’ Τhe Contented Little Baby Book’’  τα λέει λίγο σκληροπυρηνικά κατά τη γνώμη μου αλλά πάνω κάτω είναι υπέρ του προγράμματος. Εγώ θα σου πω το πρόγραμμα της μαίας που με βοήθησε πολύ. Κυρίως γιατί όπως είπα δεν είχα ιδέα από μωρά , επομένως όταν είσαι σε αυτή την απόγνωση περιμένεις από κάποιον που είναι ειδικός στο θέμα να σου δώσει τα φώτα του. Το περίεργο είναι ότι όλη αυτή η ιστορία της εγγυμοσυνομητρότητας έχει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ειδικούς. Και ο καθένας ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΨΗ. Που είναι συνήθως ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΗ από τον άλλον. Γυναικολόγοι, παιδίατροι, μαίες, παιδοψυχολόγοι, παιδαγωγοί μπορούν να σε τρελλάνουν. Τι σου προτείνω? Διάλεξε έναν κι αν σου κάνουν αυτά που λέει πορεύσου μ’ αυτόν! Κι εγώ λοιπόν αυτό έκανα και ιδού η πρόταση της μαίας μου:

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

  • Α. 06.00-07.00  Ξύπνημα. Αλλαγή πάνας αν κριθεί αναγκαίο. Αυτή την ώρα δεν προκαλούμε καμιά ανησυχία στο μωρό. Δεν ανοίγουμε παράθυρο αποφεύγουμε το φως, δε μιλάμε (δηλαδή δεν αρχίζουμε τα γούτσου γούτσου γλυκούλι μου γιατί θα το ξυπνήσουμε για τα καλά). Ακόμη και στην αλλαγή πάνας εάν μπορούμε το καθαρίζουμε μόνο με βαμβάκι και νερό. Τάισμα και αμέσως στο κρεββάτι του.
  • Β. 10.00-11.00 Ξύπνημα. Ανοίγουμε τα παράθυρα, μιλάμε, τραγουδάμε. Αλλαγή πάνας με πλύσιμο. Αλλάζουμε περιβάλλον, τοποθετούμε το μωρό σε χώρο διασκέδασης (ριλάξ, παρκοκρέββατο, γυμναστήριο) με πολύχρωμα μαλακά παιχνίδια. Αφήνουμε το μωράκι να ασχοληθεί όσο θέλει χωρίς να είμαστε από πάνω του.

1η γκρίνια: αλλαγή ενδιαφέροντος (άλλο παιχνίδι-ασχολία)

2η γκρίνια: το κοιμίζουμε πάντα στο κρεββάτι του, δεν το αφήνουμε να αποκοιμηθεί στον χώρο παιχνιδιού

  • Γ.  14.30-15.30  Ξύπνημα και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία Β.
  • Δ.  17.30-18.30  Ξύπνημα . Αλλαγή πάνας με πλύσιμο. Τάισμα. Παιχνίδι και πάλι στον χώρο διασκέδασης. Αυτή την ώρα είναι δύσκολο να κοιμηθεί. Εάν δείξει εκνευρισμό μετά από κάποια ώρα ασχολούμαστε πιο στενά μαζί του μέχρι την ώρα του μπάνιου.

20.00-20.30 Μπάνιο στη μπανιέρα του και απαλό μασάζ με κρεμούλα ή λαδάκι (αν σου κάτσει να το τρίβεις…αν δηλαδή έχεις την κατηγορία παιδιού Α όπως είπα και στο προηγούμενο post!)

  • E.  21.00  Πορεία για ύπνο. Κλείνουμε μαζί τηλεόραση και φώτα. Πηγαίνουμε στο δωμάτιό του λέγοντας συνέχεια λέξεις-κλειδιά όπως καληνύχτα, πάμε για ύπνο, είναι βράδυ τώρα κλπ. (στον Billy the kid αυτό δεν έπιασε ποτέ δεν κοιμήθηκε πριν τις 22.30). Το τελευταίο τάισμα γίνεται πάντα στο δωμάτιό του, σε κατανυκτικό περιβάλλον με χαμηλά φώτα και ίσως απαλή μουσική.

Αυτό ήταν. Είδες τι απλό? Λοιπόν να το ξαναπώ για να είμαι ξεκάθαρη. Το παραπάνω είναι απλά ένα πρόγραμμα. Δεν είναι το μνημόνιο. Δεν παθαίνουμε πανικό αν το παιδί δεν ξυπνάει στις 14.30 ακριβώς! Απλώς ξέρουμε κάποιους βασικούς κανόνες και από τον παιδίατρό μας, όπως πχ ότι το βρέφος κάθε 4 ώρες περίπου πρέπει να φάει. Ε, δεν το αφήνεις να σκάσει στον ύπνο την ημέρα γιατί μετά θα σε πάει καροτσάκι όλη νύχτα. Γενικά, εάν αποφασίσουμε το παιδί μας να έχει μια ρουτίνα, προσαρμόζουμε το πρόγραμμα στις δικές μας και δικές του ανάγκες. Πάντα συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο ή τη δική μας μαία, ή τον γκουρού μας ή την από πάνω γειτόνισσα ή τέλος πάντων όποιον εμείς εμπιστευόμαστε και θεωρούμε ότι πρέπει να ρωτήσουμε.

Και μην ξεχνάς ποτέ τον έναν βασικό κανόνα που όλοι οι ειδικοί θα σου πουν: Αν κλαίει ή θα πεινάει ή θα θέλει άλλαγμα ή θα νυστάζει!  Δεν προέκυψε τυχαία το ‘’μαμ, κακά και νάνι’’ κοπελιά..

1 Response to "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ βρέφους ‘’The Π word’’ 2ο μέρος: The Baby Daily"

…..ή θα πονάει σε κάποιες περιπτώσεις…γενικά έτσι επικοινωνεί…και όταν το αγνοείς – δεν ασχοληθείς με το πρόβλημά του – τότε θα κλάψει ίσως και πιο γοερά!
Υπάρχει ΠΑΝΤΑ κάποιος λόγος πάντως, δεν κλαίει επειδή ”είναι γκρινιάρικο΄΄ ή ΄΄έτσι είναι΄΄.
Κάθε μάνα ξέρει και ερμηνεύει τις ανάγκες του παιδιού της καλύτερα από τον καθένα,αρκεί να δίνει σημασία στα ‘μηνύματα’ που στέλνει.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

γράψε το mail σου και θα λαμβάνεις τα posts πριβέ ;-)

Join 1,649 other followers

Με φωνάζουνε Τζίνι

Με φωνάζουνε Τζίνι

Kill Bill

Ιστορία γέννας Μέρος 1ο

Ιστορία γέννας Μέρος 2ο

Πρόγραμμα βρέφους: The Baby Daily!

happy baby daily

λίστα εγκυμοσύνης

οι τύποι της μαμάς

ωραία ήταν στις γειτονιές!!

Ψηφιακές Γειτονιές

κάνε τη ζωή σου εύκολη!

μπαμ! πρωτότυπα διαφορετικά προσκλητήρια

μπαμ! προσκλητήρια γάμου - βάπτισης

ένα ίσον κανένα???…δε νομίζω! η απάντηση μιας μαμάς με 3 παιδιά:

ένα ίσον κανένα??? ..δε νομίζω….

σου προτείνω να διαβάσεις:

μπεμπάκο! του Χρήστου Παπαναστασίου

ημερολόγιο εγκυμοσύνης από έναν μπαμπά!

%d bloggers like this: