γονείς με κολικούς

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ βρέφους ‘’The Π word’’ 1ο μέρος: The crying game

Posted on: September 9, 2011

Υπάρχουν 3 κατηγορίες παιδιών:

Α. Το παιδί ‘’βούδας’’

Είναι το παιδάκι που έχει την ηρεμία του γιόγκι στο βλέμμα. Το παιδάκι που θα το αφήσεις στο καροτσάκι του, χωρίς τη ζώνη δεμένη και θα μείνει εκεί ήσυχο μέχρι να πιεις τον καφέ σου. Είναι το παιδάκι που θα κοιμηθεί στο καρότσι για να κάνεις τα ψώνια σου. Το παιδάκι που μόλις γκρινιάξει λίγο και του δώσεις ένα καλαμάκι θα σταματήσει στο δευτερόλεπτο. Και κυρίως το παιδάκι που θα το πάρεις στο κομμωτήριο και θα κάτσει ήσυχο μέχρι να τελειώσεις ρίζα-ανταύγεια-κούρεμα-χτένισμα!

Β. Το ‘’λίγο απ’ όλα’’

Είναι το παιδάκι που θα σε ξυπνήσει τη νύχτα μερικές φορές αλλά ως επί το πλείστον θα σε αφήνει να κοιμάσαι τα βράδυα. Το παιδάκι που θα ρίξει κάτω το ποτήρι με το νερό αλλά μόλις το μαλώσεις θα μαζευτεί και δεν θα το ξανακάνει. Το παιδάκι που θα παίξει για 2 ώρες μόνο με τα παιχνίδια του αλλά θα τσιρίξει μόλις βαρεθεί και πρέπει να το πάρεις αγκαλιά. Με λίγα λόγια είναι το παιδάκι που θα κάνει φασαρία αλλά τόση όση αντέχεις.

Γ. Το παιδί ‘’Αττίλας’’  aka Κόναν ο βάρβαρος, ταλιμπάν, Τσε κλπ κλπ.

Είναι το παιδί που από μακριά μυρίζει φασαρία. Το παιδί που περιβάλλεται από την αύρα των ερυθρών ταξιαρχιών. Είναι το παιδάκι που ξέρει τι ώρα κοιμάσαι και δεν θα σε αφήσει. Το παιδί που μπορεί να σου πάρει τον αέρα και να τον πουλήσει στον άνδρα σου. Το παιδί που θα ρίξει από το μπαλκόνι το μπουκάλι με το νερό και το ποτιστήρι και μετά θα σε κοιτάξει ταπεινά με διάπλατες ανοιχτές ματάρες για να τον λυπηθείς. Πολύ απλά το παιδάκι που έδειρε τον Chuck Norris.

Είναι περιττό να πω πως ο Billy the kid ανήκει στην κατηγορία Γ. Δεν λέω ότι το παιδί δεν είχε να μοιάσει, γιατί κι εμάς τους γονείς του ήρεμους και ήσυχους δε μας λες. Γενικά τα τσάκρα σ’ αυτή την οικογένεια τον θέλουν τον γκουρού τους για να ισιώσουν. Ένιγουέι, στο προκείμενο:

Το πρώτο τρίμηνο που είχα την τύχη να μείνω με το παιδί μου σπίτι (χάρη στην έξοχη νομοθεσία μας) κόντεψα να τρελλαθώ. Όταν λέμε δεν είχα ιδέα από βρέφη το εννοούμε. Η παρουσία μιας μαίας στην ζωή μου ήταν σωτήρια. Έίχα την τύχη να έχω 5 επισκέψεις στο σπίτι  και της οφείλω πολλά. Καταρχάς η έννοια ‘’πρόγραμμα’’ βρέφους, μου ήταν εντελώς άγνωστη. Δε μπορούσα να υποθέσω ότι γίνεται να βάλεις ένα βρέφος σε πρόγραμμα ούτε ότι θα το κάνω εγώ!! Who me?

Η μαία ήρθε στο πρώτο ραντεβού μας. Και μου είπε πράγματα για μένα μαγικά. Όπως για παράδειγμα ότι τα βρέφη λατρεύουν το πρόγραμμα και την ρουτίνα. Νιώθουν περισσότερη ασφάλεια έτσι, όταν τα πράγματα γίνονται στην ώρα τους.

Είπε επίσης πως πρέπει να τα βάζουμε εμείς να κοιμούνται γιατί αν δεν κοιμηθούν όσο πρέπει, τους βγαίνει σε υπερένταση, κουράζονται και κλαίνε ασταμάτητα. Αυτό για μένα ήταν αποκάλυψη! Μα πως μου είχε διαφύγει? Αφού τα ξέρω όλα! (ψέμματα , όχι όλα, δεν ξέρω κορεάτικα πχ).

Όσο απλό ήταν στην διατύπωσή του, τόσο τρομακτικά δύσκολο ήταν αυτό στην πράξη. Εξηγούμαι: αφού τελειώσαμε τα θεωρητικά, πήγαμε στο δωμάτιο να βάλουμε τον Billy the baby να κοιμηθεί. Για να μπορέσει να νανουριστεί τον έβαλε μπρούμυτα και σκύβοντας πάνω από το κρεββατάκι του τον κουνούσε ρυθμικά σπρώχνοντας τον ποπό του. Ταυτόχρονα έκανε και το γνωστό ‘’σσσσσς….σσσσς…..σσσσσ’’ ρυθμικά για να κοιμηθεί. Απλό ε?

Ο Βασίλης εντωμεταξύ τσιρίζει και κλαίει ΟΛΗ αυτή την ώρα σπαρακτικά.

Μετά το πρώτο τέταρτο σ’ αυτή την στάση, με το θολό ξενυχτισμένο βλέμμα του τρελλού ψέλισα:

–          δεν θα πιάσει Ορσαλία μου (ναι το όνομα της μαίας είναι τι πρόβλημα έχεις?)

–          θα πιάσει

–          το έχεις ξανακάνει..??  (ύφος απελπισμένο τύπου την-λυπάμαι-την-κακομοίρα-νομίζει-πως-θα-κοιμηθεί-το-παιδί)

–          εννοείται και ξέρω ότι με κοιτάς και δεν το πιστεύεις αλλά κάνε υπομονή

–          Ορσαλία μου σε λίγο με αυτό το ρυθμικό σσσσσς το σίγουρο είναι πως θα κοιμηθώ εγώ

Μισή ώρα μετά ο Billy κοιμήθηκε! ΕΠΑΘΑ ΤΡΟΜΕΡΟ ΣΟΚ. Νόμιζα πως έχουν κάπου κρυμμένη κάμερα και η μαία έκανε στο παιδί ένεση με κάποιον τρόπο που δεν είδα. Δεν το πιστεύεις αλλά εκεί που τσίριζε, ξαφνικά κάποιος πάτησε το mute! Και κοιμήθηκε για 2 ώρες περίπου! Κι εγώ έκανα μπάνιο! Και ήπια καφέ!

Εκείνο που είπα στη μαία φυσικά αμέσως μετά, ήταν ότι ”αν νομίζεις πως εγώ είμαι διατεθειμένη να το κάνω αυτό το πράγμα 3-4 φορές τη μέρα για να κοιμηθεί το παιδί είσαι γελασμένη. Είναι τρομερά ψυχοφθόρο”. Η συμβουλή της ήταν ανεκτίμητη και τα λόγια της δεν θα τα ξεχάσω:

– Θα το κάνεις. Θα το κάνεις γιατί πρέπει το παιδί να κοιμηθεί και να αποκτήσει ένα πρόγραμμα, μία συνήθεια ύπνου. Την πρώτη μέρα θα σου πάρει μισή ώρα, την δεύτερη 25 λεπτά κοκ μέχρι να ξεκινήσει να κοιμάται κατευθείαν. Ξέρω πόσο ψυχοφθόρο είναι και εκτός του ότι δεν έχεις εσύ υπομονή γιατί δεν θα το πιστεύεις στην αρχή, να το ξέρεις πως αυτός που θα λιποψυχήσει πρώτος και θα σου δημιουργεί αμφιβολίες θα είναι ο μπαμπάς του. Οι μπαμπάδες δεν αντέχουν αυτή την διαδικασία. Επειδή δεν είναι όλη μέρα σπίτι με το μωρό και τους λείπει, έχουν την αίσθηση ότι το βασανίζεις και δεν θέλει να κοιμηθεί ενώ στην πραγματικότητα το μωρό δεν μπορεί. Χρειάζεται την βοήθειά μας ακόμα και για να ξεκουραστεί. Κανείς δεν θέλει να ακούει ένα μωρό να κλαίει γιατί δεν ξέρει πως να το αντιμετωπίσει. Είναι σύνηθες φαινόμενο και πρόσεξε να μην καβγαδίσετε γιατί δεν έχει αποτέλεσμα. Πρέπει ο ένας από τους δύο να έχει το θάρρος να το κάνει αυτό αδιαπραγμάτευτα.

Την πρώτη μέρα χωρίς τη μαία φυσικά, το μαρτύριό μου ξεκίνησε. Όντως το παιδί κοιμήθηκε σε 20 λεπτά. Την δεύτερη σε ένα τέταρτο κοκ. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Σπαράζει η καρδιά σου να τον κουνάς και να κλαίει. Για να μην πω ότι σπαράζει το χέρι σου, η μέση σου, η πλάτη σου κλπ κλπ. Και αυτό το βιολί συνεχίζεται, γιατί το παιδί δεν είναι ρομπότ. Προγραμματίζεται μεν αλλά έχει τις μέρες του…και τις νύχτες του!

Το crying game μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό. Ακούω συνέχεια για περιπτώσεις που το παιδί ξυπνάει ακόμη τις νύχτες κλαίγοντας 3-4 φορές ακόμα και 2 ετών επειδή ξέρει ότι πιάνει. Επειδή θα ξυπνήσει η μαμά κι ο μπαμπάς και θα το πάρουν αγκαλιά. Το ξέρω πως είναι δύσκολο να το αγνοήσεις μέχρι να σταματήσει. Οι στατιστικές λένε πως στο δεκαήμερο έχει πλέον μειωθεί στο ελάχιστο η διακοπή του ύπνου εφόσον δεθείς στην πλώρη του κρεββατιού σου, βάλεις κερί στ’ αυτιά και καταφέρεις να αντέξεις χωρίς να τρέξεις να το πάρεις αγκαλιά.

Καλή τύχη στην Οδύσσειά σου και από βδομάδα σου ‘ρχομαι με το 2ο μέρος!

4 Responses to "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ βρέφους ‘’The Π word’’ 1ο μέρος: The crying game"

Αχ που να τα ξερα αυτά τότε στην αρχή. Ειδικά το θέμα με τον ύπνο είναι πονεμένη ιστορία.. ακόμα έρχεται στο κρεβάτι μας (και είναι σχεδόν 4!) αλλά επειδή ξέρει που να ασκήσει πίεση, όταν ξυπνάει φωνάζει “μπαμπά”! Όλη τη μέρα είναι μαμάκιας αλλά το βράδυ θυμάται τον πατέρα της! Σου λέει αυτός θα λυγίσει αυτόν θα φωνάξω ! 🙂

Δαφνούλα σε καταλαβαίνω. Κι εμάς 2-3 φορές χρειάστηκε να τον φέρω στο κρεββάτι μας και σκέφτομαι μήπως το συνηθίσει. Ευτυχώς δείχνει να είναι γενικά ανεξάρτητος και δεν το έχει κάνει συνήθεια. Κουράγιο!!

Εμείς όταν τον ακούμε να ξυπνάει αν γκρινιάζει με σχεδόν κλάμα, τον παίρνουμε στο κρεββάτι μας…δεν ξερω αν θα το συνηθίσει ή οτιδήποτε…το σημαντικό είναι κατά τη γνώμη μου να περναει την οποιαδηποτε στρεσογονα κατασταση μονος του.
Μην ξεχναμε οτι μπορει να ποναει,δοντι,κοιλιτσα,κεφαλι,οτιδηποτε (εκτος της πεινας φυσικα) Θα το κοψει μονος του πιστευω αργοτερα….στο κατω κατω ουτε 2 χρονων δεν ειναι,ακομη βρεφος θεωρειται.
Όταν παει στο πανεπιστημιο βλεπουμε !!!
Μανουλες κρατατε γερα!!!!!!!

ΔΙΟΡΘΩΣΗ…
το σημαντικό είναι κατά τη γνώμη μου να ΜΗΝ περναει την οποιαδηποτε στρεσογονα κατασταση μονος του.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

γράψε το mail σου και θα λαμβάνεις τα posts πριβέ ;-)

Join 1,649 other followers

Με φωνάζουνε Τζίνι

Με φωνάζουνε Τζίνι

Kill Bill

Ιστορία γέννας Μέρος 1ο

Ιστορία γέννας Μέρος 2ο

Πρόγραμμα βρέφους: The Baby Daily!

happy baby daily

λίστα εγκυμοσύνης

οι τύποι της μαμάς

ωραία ήταν στις γειτονιές!!

Ψηφιακές Γειτονιές

κάνε τη ζωή σου εύκολη!

μπαμ! πρωτότυπα διαφορετικά προσκλητήρια

μπαμ! προσκλητήρια γάμου - βάπτισης

ένα ίσον κανένα???…δε νομίζω! η απάντηση μιας μαμάς με 3 παιδιά:

ένα ίσον κανένα??? ..δε νομίζω….

σου προτείνω να διαβάσεις:

μπεμπάκο! του Χρήστου Παπαναστασίου

ημερολόγιο εγκυμοσύνης από έναν μπαμπά!

%d bloggers like this: