γονείς με κολικούς

Σύνδρομο Ελλειμματικής Διατροφής

Posted on: May 26, 2011

By: full time mom

Διάβαζα σε ένα περιοδικό πρόσφατα (αν δεν κάνω λάθος στο Marie Claire) που είχε προς το τέλος κάποια θέματα που αφορούν στα παιδάκια, σχετικά με το Σύνδρομο Ελλειμματικής Διατροφής και πώς οι περισσότεροι το μπερδεύουν με την αντίστοιχη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής

Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει να τρεφόμαστε σωστά, πόσο μάλλον τα παιδιά μας. Έλεγε λοιπόν στο άρθρο, ότι αυτό το Σύνδρομο (ΣΕΔ), έχει να κάνει με την ποιότητα της τροφής που δίνουμε στα παιδιά μας και πολλές φορές το μπερδεύουν με την ΔΕΠ γιατί έχει παρόμοια συμπτώματα:  υπερκινητικότητα, ανήσυχο ύπνο, νευρικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, μάθησης, επικοινωνίας και γενικότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Δυστυχώς δεν θυμάμαι ούτε τον συγγραφέα του άρθρου ούτε ποιος έκανε την έρευνα – σίγουρα ήταν στην Αμερική – αλλά έλεγε ότι ‘ο εγκέφαλός μας επηρεάζεται πιο πολύ από κάθε άλλο ζωτικό ή μη όργανο του σώματός μας από τις τροφές που καταναλώνουμε, κατά συνέπεια όταν δίνουμε ‘σκουπίδια’ για φαγητό στα παιδιά μας, σκουπίδια θα πάρουμε….’’, εννοώντας όλα τα παραπάνω συμπτώματα-συμπεριφορά, που κάθε άλλο πάρα φυσιολογικά είναι. Επίσης έλεγε ότι,  ‘η λάθος διατροφή (προσοχή δεν έχει να κάνει με ποσότητα), καθυστερεί, αν όχι μειώνει, τον ρυθμό ανάπτυξης των παιδιών, από κάθε όργανο χωριστά στα πρώτα χρόνια της ζωής του, μέχρι την ολική ανάπτυξή του φτάνοντας στα τέλη της εφηβείας. Επηρεάζει δηλαδή και την σωματική αλλά και την νοητική ανάπτυξη του παιδιού, αυτή που ο γονιδιακός του κώδικας ορίζει.

Υπάρχουν καλές και κακές θερμίδες (που τις χρειάζονται πάρα πολύ τα παιδιά μας), καλά και κακά λιπαρά, καλοί και κακοί υδατάνθρακες, τα οποία εκτός του ότι φυσικά κάνουν κακό, ενώ δίνουν το αίσθημα της πληρότητας (χορταίνουν πιο εύκολα) και δίνουν ενέργεια, χωνεύονται και αφομοιώνονται πιο γρήγορα από τον οργανισμό και έτσι σε λίγη ώρα το παιδάκι ξαναπεινάει, έχει υπογλυκαιμίες κ.α. = όλα τα παραπάνω.

Εγώ θυμάμαι την μητέρα μου από παιδί να μας λέει το τάδε έχει αυτή τη βιταμίνη και κάνει καλό εκεί και εκεί κλπ κλπ και την προσπάθειά της να μας δίνει για φαγητό ό,τι πιο θρεπτικό και καλό μπορούσε, ισχυριζόμενη συνέχεια ότι όταν τρώτε αυτό που πρέπει και όταν πρέπει δεν θα έχετε ούτε νεύρα, ούτε αδυναμία συγκέντρωσης. Και κάθομαι και σκέφτομαι, εγώ ότι και ως ενήλικη αν δεν φάω κάτι στην ώρα μου συνήθως αρχίζω να έχω έναν εκνευρισμό και μια αναστάτωση, την οποία συνήθως ελέγχω, όπως οι περισσότεροι ενήλικες, αν το σκεφτείτε λίγο έτσι είναι. Ένα παιδάκι όμως αδυνατεί να το καταφέρει αυτό, συν του ότι το επηρεάζει στις δραστηριότητές του άμεσα.

Είναι εύκολη λύση να το μπουκώνουμε π.χ με μαρμελάδες, γλυκά, αλλαντικά και όλα τα μη κατάλληλα τρόφιμα και ίσως κάποια στιγμή να τα δοκιμάσει, απλά να μην γίνουν τα κύρια είδη διατροφής του, ειδικά κατά τη διάρκεια της γρήγορης ανάπτυξής του.

Εγώ δεν είμαι ειδική, απλά καταθέτω τις προσωπικές μου γνώσεις – εμπειρίες για το θέμα και οπωσδήποτε όποιος έχει κάτι άλλο να συμπληρώσει, διορθώσει ΠΡΕΠΕΙ να το κάνει.

Πολύ θέλω να μπορέσω να βρω το άρθρο αυτό και να το αναρτήσω ολόκληρο σ αυτό το post καθώς και άλλες πληροφορίες σχετικά με αυτό το πάρα πολύ σημαντικό θέμα…

Αναμείνατε…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

γράψε το mail σου και θα λαμβάνεις τα posts πριβέ ;-)

Join 1,649 other followers

Με φωνάζουνε Τζίνι

Με φωνάζουνε Τζίνι

Kill Bill

Ιστορία γέννας Μέρος 1ο

Ιστορία γέννας Μέρος 2ο

Πρόγραμμα βρέφους: The Baby Daily!

happy baby daily

λίστα εγκυμοσύνης

οι τύποι της μαμάς

ωραία ήταν στις γειτονιές!!

Ψηφιακές Γειτονιές

κάνε τη ζωή σου εύκολη!

μπαμ! πρωτότυπα διαφορετικά προσκλητήρια

μπαμ! προσκλητήρια γάμου - βάπτισης

ένα ίσον κανένα???…δε νομίζω! η απάντηση μιας μαμάς με 3 παιδιά:

ένα ίσον κανένα??? ..δε νομίζω….

σου προτείνω να διαβάσεις:

μπεμπάκο! του Χρήστου Παπαναστασίου

ημερολόγιο εγκυμοσύνης από έναν μπαμπά!

%d bloggers like this: